testovací web - objednávky neboudou vyřízeny

Jsou ovesné vločky bez lepku?

Jsou ovesné vločky bez lepku?

Oves je obilovina, která je přirozeně bezlepková a díky své výživové hodnotě je skvělou součástí jídelníčku nejen celiaků. Obsahuje kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B a cenné minerály. Přestože sám o sobě lepek neobsahuje, jeho bezlepkovost není samozřejmostí – během pěstování, sklizně i zpracování může dojít ke kontaminaci lepkem z jiných obilovin.

Kde hrozí kontaminace ovsa lepkem?

1. Na poli už při pěstování
Oves se často pěstuje v blízkosti pšenice, ječmene nebo žita. Pokud se pole střídají nebo sdílí stejné zemědělské stroje, může dojít ke kontaminaci již v této rané fázi.

2. Při zpracování v mlýnech
Mnoho zpracovatelských provozů zpracovává více druhů obilovin. Pokud nejsou linky čištěny dostatečně pečlivě, snadno může dojít k záměnám nebo příměsím jiných zrn.

3. Při přebalování a manipulaci s výrobky
Konečná fáze výroby může být rovněž riziková, pokud dochází k přebalování ovsa v provozech, kde se pracuje i s potravinami obsahujícími lepek.

Jak poznat skutečně bezlepkový oves?

Na trhu najdeme mnoho produktů označených jako „ovesné vločky“ nebo „ovesná mouka“, ale pouze ty, které splňují přísné normy pro bezlepkovou výrobu, mohou být oficiálně označeny jako „bezlepkové“. Ostatní výrobky často nesou varování:
„Může obsahovat stopy lepku.“

Na co si dát při nákupu pozor?

Při nákupu hledejte oficiální označení „bezlepkové“ nebo logo přeškrtnutého klasu, vyhýbejte se výrobkům, u kterých není zajištěna bezlepková certifikace a nakupujte u důvěryhodných dodavatelů, kteří garantují bezlepkové prostředí.

Naše bezlepkové ovesné produkty

Všechny ovesné výrobky, které nabízíme, jsou zaručeně bezlepkové. Dbáme na to, aby pocházely z certifikovaných zdrojů a nebyly vystaveny riziku kontaminace v žádné fázi výroby.